Chiropractie

 

Chiropractie is een zeer gecontroleerde behandelmethode die met de handen wordt uitgevoerd. Het kan uitstekend ingezet worden voor de behandeling en preventie van stoornissen in het bewegingsapparaat.  Chiropractie gaat uit van het principe dat een goed functionerend zenuwstelsel essentieel is voor een goede gezondheid en optimale lichamelijke prestaties. Belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel is een wervelkolom zonder bewegingsbeperkingen.

U kunt een chiropractor inschakelen wanneer uw paard kampt met duidelijke lichamelijke klachten zoals rugpijn of aspecifieke kreupelheden. Maar ook wanneer u rijtechnische problemen ondervindt, zoals moeite met de zijgangen en changementen, kan chiropractie uw paard helpen. Wanneer uw paard kleine bewegingsbeperkingen ondervindt, zal hij niet optimaal kunnen presteren. Bovendien kunnen deze bewegingsbeperkingen op den duur tot blessures leiden. Het is dus zinvol om in een vroeg stadium de verminderde mobiliteit van een gewricht te diagnosticeren en te herstellen.

Wanneer er een verandering in de beweeglijkheid wordt gevonden, wordt de mobiliteit handmatig hersteld door middel van een manipulatie. De manipulatie vindt altijd plaats zo dicht mogelijk bij de rotatie-as van het gewricht, waardoor de benodigde kracht minimaal is. Tijdens de manipulatie kan een ‘plop’ gehoord worden, waarvan het woord ‘kraken’ is afgeleid. Deze plop ontstaat door een daling van de druk in het gewricht tijdens de manipulatie en er is dus niets beschadigd. De manipulatie vindt namelijk plaats binnen de normale grenzen van het gewricht en is volkomen veilig.

Het sederen van paarden voor een chiropractische behandeling is niet gewenst. De spierspanning neemt hierdoor af waardoor blokkades minder goed te voelen zijn. Doordat het zenuwstelsel beïnvloed wordt door de sedatie, is een behandeling ook minder effectief. Bovendien neemt het risico op complicaties toe doordat de stabilisatie van de gewrichten vermindert. De meeste paarden laten een behandeling gelukkig ook uitstekend toe zonder sedatie.

Wilt u weten of chiropractie iets voor uw paard kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op! Wanneer u meer wilt weten over chiropractie en wat dit voor paarden kan betekenen, volg dan de training “Chiropractie bij paarden”.

Chiropractie valt onder de aanvullende geneeswijzen. Het is dus geen vervanging  van de reguliere zorg door uw dierenarts. Wel kan een regelmatige chiropractische behandeling grotere problemen voorkomen of in een vroeg stadium opsporen.

 

BackBone academy - chiropractie opleiding

 

 

Over Sandra

  • Dierenarts
  • Veterinair Chiropractor
  • Master Saddle Fitting Consultant
  • Dry Needling Therapeut
  • Orun instructrice
  • KNHS jurylid


  •